Samarbeid

Vi samarbeider med frivillige lag og foreninger om aktiviteter som fremmer friluftsliv og bruk av vår fantastiske natur. Dyrøy kommune er medlem av Midt-Troms friluftsråd og har en representant i styret der. Fra 2019 er Roger Trondstad valgt inn. Medlemskapet gir oss blant annet mulighet til friluftsskoler, læring i friluft og samarbeid om tilrettelegging av turløyper.
Friluftsrådet har hovedfokus på lavterskel friluftsliv, hverdagsfriluftslivet og bruk av nærnaturen i regionen vår. 

Ut i marka

Aktuelle turområder er:

Dyrøya
Her kan du om vinteren gå på skiturer i et fint og lett terreng. Om sommeren lokker fjæra eller topper som Dyrøygommen (490 m.o.h) og Bergsheia (562 m.o.h.). Fra disse toppene har man fantastisk utsikt i alle retninger. Ekstra spennende er det om sommeren å stå på toppen av Dyrøygommen og se nesten rett ned i havet. På Dyrøya finner man flere gode fiskevatn - det største av dem er Kalvøyvatnet.

Stortinden - Bjørkebakken
I dette området kan du blant annet fiske i Stortindvatnet. Ellers er området mye brukt til skiturer og fotturer. Fra Bjørkebakken kan man også gå østover langs merket rute mot Lille Rundfjell (729 m.o.h.).

Kastnes - Faksfjord
I skaret sør for Stortinden (731 m.o.h) kan turgåere fra Bjørkebakken og Kastnes/Faksfjord møtes. På turen opp har folk fra Kastnes og Faksfjord passert flere fiskevatn.

Sørfjorden
Dette området er litt mere "vilt" enn de andre. Fra Sørfjorden går man over fjellet til Nattmålsskaret i Salangen. Ellers er Sørfjorden et godt utgangspunkt for turer til fjellene Breitinden (1202 m.o.h.), Fakstind (1227 m.o.h) og Løksetinden (1240 m.o.h) eller de fraflytta bygdene Kvalnes, Slåtta og Gjeskevika.

Langbakkan
Et godt utgangspunkt for de som vil ta seg en tur opp i Børingsholla eller helt til toppen av Børingen (1073 m.o.h.). Fra toppen av Børingen har man en flott utsikt i alle retninger - i vest ser man Hinnøya og Andøya, i nord Senja med Norskehavet utenfor og i øst ser man helt til Lyngsalpene. I sør ser man toppene i Indre Troms.

Finnefjellet
Herfra går det merka løype til Femvatnan. Fra Femvatnan kan man gå videre til Børingen eller Langbakkan. I Femvatnan og Børingsvatnet kan man fiske ørret mot løsning av fiskekort.

Lavikmarka - Blåvatnan
Ved å følge skogvei enten fra Furstrand, Lavika eller Bjørga, kommer man til Lavikmarka. Fra Lavikmarka kan man gå videre opp til Blåvatnan. Disse vatnene ligger fra 700 - 780 m.o.h. I området ved kommunegrensa mot Sørreisa ligger Kvitfløygrottene. Det er et grottesystem som elva fra Kvitfløyvatnet renner ned i. Høydeforskjellen fra vatnet til grottene et omlag 100 m. I grottene må det utvises stor forsiktighet.

Skøvatnet kan være utgangspunkt for mange fine turer:

  • Man kan ta turen vestover til toppen av Rundfjellet.
  • I sørvest finner man veien over Salangseidet mot Grønnlia i Salangen.
  • I sør går turen innover Synnerdalen. Hvis man er riktig sprek kan turen gå helt til Bardu i Indre Troms.
  • I øst kan man gå opp nabodalføret Gumpedalen (et bedre utgangspunkt er veienden ved Nygård i Gumpedalen). I Gumpedalen finner vi Steinora som er en naturattraksjon dannet på slutten av siste istid (ca. 9000 år siden). Dette er Nord-Europas største steinur i utstrekning (2 km). Her ligger det steinblokker som er opptil 30 meter høye. Ved ferdsel i Steinora bør det vises stor forsiktighet. Følg de merka løypene! Innerst i dalen finner du Steinvatnet. Hva med en skitur opp Gumpedalen, vestover Tverrelvdalen og så ned Synnerdalen?
Småbåthavna ved Finnlandsholmen
Småbåthavna - foto: Stig Stokkland

Ut på sjøen

Tradisjonelt er Dyrøy en fiskerikommune. Fisket som næringsvei har gått tilbake. Men fritidsfisket er ganske omfattende. Det betyr matauk, rekreasjon og trivsel. Vanlige arter du som hobbyfisker kan få i Faksfjorden, Dyrøysundet, Tranøyfjorden og Solbergfjorden er torsk, sei, uer, flyndre, kveite, brosme, lange og sild. I de senere år er også makrell blitt et vanlig innslag sommerstid.

Ett er det å få fisk! Praten med andre fiskeinteresserte om hvor de fikk fisken - enten det var Laggen, Klauvgrunnen, Medfjerdingen, Klakken eller Solberggrunnen - er en del av aktiviteten og trivselen. Hva tok man fisken på? Var det stang, juksa, dorg, line eller garn?

Man trenger ikke en gang å dra ut i båt for å dra seg "kokfesk". På mange plasser som Pålsfjorden, Bettholmen, Klauvhamn m.fl. kan du stå i fjære med kasteslukstang og fiske torsk og sei. Er du heldig kan det hende en laks eller sjøørret blir fristet av sluken. 

Den som vil nyte båtlivet, har rikelig med plass og boltre seg på. Man skal ikke bevege seg langt i båt før man kan gjøre strandhogg i ei eller annen vik uten å føle seg uvelkommen eller være til fortrengsel for andre.

Enkelte båtforeninger finnes også, som har opparbeidet småbåthavner hvor det kan være mulig å leie seg båtplass. Blant annet på Finnlandsholmen og Kastneshamn. Her kan man også sette ut båt, som man også har mulighet til flere steder i Dyrøy. 

Storlomtjernet
Storlomtjernet - foto: Dag Magne Hellemo

Ferskvannsfiske

I Dyrøy finnes det mange gode fiskevann som i hovedsak har bestander av ørret. I noen av vannene finnes det også røye.

Største vannet er Skøvatnet med ørret og røye. Vannet var i lang tid vanskelig å få fisk av noe størrelse ettersom det krydde av små fisk, men etter oppfisking av smårøye har bestanden blitt bra. Særlig populært for isfiske.

Børingsvatnet og Femvatnan har fin ørretbestand. Isfiske er ikke tillatt på disse vannene.

Stortindvatnet i Bjørkebakken har ørret. Tiltalende utfartsområde, særlig om vinteren. Populært vann for isfiske.

På Dyrøya finner man flere ferskvann. I Kalvøyvannet er det svært fin ørret og røye. Vannet er populært blant isfiskere.

I Brøstadelva kan man fiske laks og sjøørret. Elva har laksetrapp. 

Ellers finnes det vann "overalt". Mange vann står "ubrukt" hele året, ofte på grunn av tung fremkommelighet, eller svakere fiskemuligheter.

PS! Før du kaster snøret uti, må du selv sjekke om det må løses fiskekort og hvilket fiskeutstyr som er tillat. Ofte er det et grunneierlag som kan kontaktes, eller du kan finne oppslag ved parkeringsplasser e.l.

TellTur

TellTur er friluftsrådenes elektroniske system for turregistrering (postkassetrim). Her kan du finne turmål og registrere resultatene dine. Konkurrer med deg selv eller med andre turgåere om å nå flere mål! Tilgjengelig både som nettsted og app.

I Dyrøy finnes flere turer som Fossmoplatået, Femvatnan, Dyrøygommen med mer. 

Utstyr

Frivilligsentralen tilbyr bl.annet leie av slålomutstyr. Ta kontakt her.